Fundaţii

Fundatii

Fundaţii.Tehnologia lucrarilor de fundatii. Explicatii simple însoţite de imagini.

Paginile pentru constructori → TehnologieArticoleComenzi


Sa invatam tehnologie

Tehnologia lucrarilor de fundatii

Sa invatam Cum sa construim o fundatie, pagina mama X Mester
Sa invatam tehnologie

Cum se realizeaza temelia unei case?Ce este necesar la o temelie?

Fazele preliminare realizarii temeliei la casa sunt urmatoarele:

1. Alegerea de catre beneficiar a modelului de casa
2. Elaborarea de catre arhitect a proiectului pentru emiterea autorizatiei de construire sau PAC
3. Elaborarea proiectului privind structura de rezistenta de catre inginerul specialist
4. In cazul constructiilor mai complexe este necesar proiectul tehnic cu detaliere la nivelul documentatiilor de executie sau DDE

Ce este necesar la o temelie?

a. Sa fie suficient de bine dimensionata pentru a putea prelua forta de apasare si a se stabili si executa volumul corespunzator de excavatie, sapaturi manuale si cofrare
b. Sa fie minim 80 cm bagata in sol pentru a evita inghetul
c. Sa se respecte, la executie, dimensiunile proiectate iar betonul folosit sa fie cel indicat de inginerul de rezistenta
Sa invatam tehnologie

Ce este fundatia

Fundatiile sunt elementele din structura unei case care au rolul de a transmite catre terenul de fundare suma incarcarilor (de exploatare si exceptionale) existente la o cladire. Se acorda o deosebita importanta modalitatii de fundare si calculului armaturii si dimensiunilor ei deoarece o fundatie proiectata sau executata defectuos pune in deosebit pericol intreaga structura a casei, iar reparatiile ulterioare sunt dificil, daca nu imposibil de executat.
Functie de terenul de fundare, de suprastructura si de alti factori se pot regasi o multitudine de solutii de fundare. Fara a intra in prea multe detalii, o scurta enumerare: fundatii continue sub ziduri, fundatii izolate sub stalpi, radier general care este prezent sub intreaga constructie, fundatii pe piloti – existente in cazul terenului slab de fundare, fundatii in trepte sau combinatii dintre ele.
Vom dezbate in continuare modalitatea de executare a fundatiilor continue sub ziduri, cele mai intalnite in cazul locuintelor unifamiliale.
In acest caz, fundatia este compusa de cele mai multe ori din blocul de fundare, mai slab armat si turnat din beton de clasa mai mica si elevatia fundatiei, denumita si cuzinet, soclu sau grinda de fundare care este armata cu mai mult otel si se foloseste beton de clasa superioara.

Sa invatam tehnologie

Cum trasam fundatia

Construirea fundatiei incepe prin trasarea acesteia pe teren, dupa ce in prealabil a fost indepartat stratul vegetal pe o suprafata cam cu 1,5 ml mai mare decat laturile casei. Trasarea fundatiei se face cu ajutorul tarusilor metalici sau din lemn, intre care se intind sfori. Conturul delimitat de tarusi si sfori trebuie sa urmeze cu exactitate conturul blocului de fundare existent in proiect.
Sculele necesare pentru trasarea fundatiei sunt: tarusi (metalici sau din lemn) ciocan, ruleta de zece metri sau mai mare, echer cu latura de cel putin 1,5 metri, furtun de nivel, creion. Este crucial ca trasarea fundatiei sa fie foarte exacta, de acest pas depinzand tot aspectul si rezistenta casei. Toleranta acceptata este 0,05%, cu alte cuvinte se permite o eroare de maxim jumatate de centimetru la fiecare 10 metri. Verificarea perpendicularitatii se face masurand diagonalele, care in cazul formei de dreptunghi sau patrat trebuie sa fie egale. O alta verificare folosita este cea asa numita „6,8,10”. Se stie din geometria elementara ca suma patratelor catetelor intr-un triunghi dreptunghic este egala cu patratul ipotenuzei.
Astfel daca vreti sa verificati daca doua laturi sunt perpendiculare, se porneste de la intersectia lor, masurandu-se 6 metri pe o latura, 8 metri pe cealalta si marcandu-se aceste distante. Distanta intre marcaje trebuie sa fie exact 10 metri pentru ca aceste laturi sa fie perpeniculare (6×6+8×8=36+64=100; radical 100=10).

Cum trasam fundatia

Turnarea fundatiilor

E foarte des intalnita iluzia printre cei care nu sunt de meserie, ca o casa sa para prea mica odata cu trasarea fundatiilor. Aproape intotdeauna este doar o iluzie si nu este cazul sa va faceti griji, sau, si mai rau, sa va apucati de modificarea proiectului.
Dupa trasarea fundatiilor se trece la masurarea nivelului orizontal. Aici intalnim doua situatii. Daca terenul are panta mica (sub 2% – 20 cm la 10 metri diferenta de nivel) incepe masurarea nivelului direct. Daca terenul are panta mai mare trebuie mai intai adus la nivel, sapand unde este mai inalt iar acest pas se face inainte de trasare.
Sunt mai multe metode de „dare a nivelului”, eu am sa o explic pe cea pe care o folosesc. Astfel, la colturi si la mijlocul laturilor, la o distanta de 1 metru de fundatie bat tarusi de 1,5 metri. Apoi, folosind un furtun de nivel de minim 10 metri si un creion dau nivel pe acesti tarusi. Nivelul se da astfel: se face un semn cam la aproximativ 1,3-1,5 fata de sol (pentru a fi aproximativ la nivelul ochilor) cu creionul pe primul tarus. Se intinde furtunul intre acest tarus si un altul apropiat, regland inaltimea capetelor pana cand nivelul apei ajunge exact in dreptul semnului. In acest moment se traseaza un alt semn pe cel de-al doile tarus, la nivelul la care a ajuns lichidul. Aplicand principiul vaselor comunicante, o dreapta intre cele doua puncte va fi perfect orizontala. Se repeta acest lucru la toti tarusii, rezultand un plan perfect orizontal.
Dupa terminarea trasarii semnelor de nivel, se masoara distanta dintre aceste semne si pamant, distanta cea mai mare fiind punctul cel mai lasat al terenului. Acea zona de teren se considra Cota Terenului Amenajat (se regaseste in proiect cu abrevierea CTA, unii proiectanti folosind si CTN-cota terenului natural lucru care este oarecum gresit. Pe acel tarus pe care a rezultat distanta cea mai mare se stabileste si Cota 0 a casei – CT0, la fel,
specificata in proiect. Aceasta cota se transmite pe toti tarusii folositi la nivel, fie cu furtunul, fie cu ruleta prin masurarea diferentei intre prima cota data si CT0. Este bine sa conservati undeva aceasta cota pentru ca ea va fi de referinta in toata executia ulterioara. Conservarea se face de obicei in fata intrarii, prin baterea a trei tarusi din lemn, dispusi in varfurile unui triunghi echilateral cu latura de aproximativ 40-60 cm. Pe cei trei tarusi se va trasa CT0 cu furtunul de nivel, apoi semnele vor fi unite prin baterea in cuie a unor bucati de scandura, asfel incat muchia superiara sa fie la nivelul semnelor.
Avand fundatiile trasate si nivelul dat, se incepe sapatura, manual sau mecanizat. La sapatura se verifica verticalitatea peretilor gropilor, evitandu-se situatia ca sectiunea fundatiei sa aiba alta forma decat cea din proiect, de obicei dreptunghiulara. Este foarte folosit obiceiul ca pamantul rezultat din sapatura sa fie pus in interiorul casei. Eu nu fac si nu recomand acest lucru, deoarece ingreuneaza foarte mult munca. Acest pamant pus in interior blocheaza circulatiea, necesita sprijiniri din scandura si foarte des poate cadea in interiorul santurilor. Prefer sa il evacuez la cativa metri distanta urmand sa il aduc inapoi pentru ridicarea cotei pardoselilor. Santurile fundatiei se sapa folosind ruleta sau un par marcat cu cota necesara, dupa terminarea sapaturii se verifica atat latimea cat si adancimea intervenintu-se acolo unde este cazul.
O practica des intalnita si corecta este aceea ca sapatura sa se faca mai mica cu 10 cm, acesti ultimi centimetri urmand a fi sapati imediat inainte de turnarea betonului. Se face acest lucru pentru a preveni situatia neplecuta ca, in cazul ploii inainte de terminarea sapaturii, sa se formeze pe fundul santului noroi, care amestecandu-se cu betonul sa il deterioreze.
Odata turnata fundatia se toarna betonul de egalizare (prevazut in proiect) care este un beton cu o concentratie mica de ciment. Functie de tipul fundatiei se poate turna toata odata, sau separat blocul de fundare de cuzinet. Ideal este ca toata fundatia sa fie turnata odata, dar si turnarea separata -bloc,cuzinet- este corecta. In orice caz este foarte recomandat ca cel putin ca aceste doua elementele individuale sa fie turnate intregi. Daca, in mod exceptional acest lucru nu este realizabil (zone izolate la care cifele de beton nu au acces iar singura solutie este turnarea folosind betonul preparat la fata locului cu betoniera) betonul se poate turna si pe bucati in zile diferite, dar rostul de imbinare trebuie lasat oblic, betonul vechi buciardat si spalat

Turnarea fundatiilor

Despre betoane

Betonul. Compozitie, caracteristici. Tabel echivalenta marca-clasa
Betonul este o roca artificiala, obtinuta prin amestecul celor trei componete de baza: ciment, agregate si apa. In compozitia betonului pot intra diverse alte elemente avand roluri diverite cum ar fi agenti de intarire (urmarind o intarire mai lenta sau mai rapida, functie de necesitati), agenti de fluidizare sau plastifiere, coloranti, etc.
Betonul are rezistenta foarte buna la eforturi de compresiune, dar nu se comporta bine la intindere sau forfecare. Pentru ca elementele structurale sa poata prelua si aceste eforturi, in masa de beton se inglobeaza armatura-cel mai des intalnit element fiind otelul. Pentru alte elemente, in general cele prefabricate se mai utilizeaza ca armatura si alte materiale cum ar fi fibra de stica, diversi polimeri, etc.
Cimentul desi cel mai des intalnit este cel tip Portland R=37,5 este de foarte multe feluri, functie de destinatia elementelor de beton. In afara de cimentul folosit pentru elemente de structura, des intalnit este si cimentul alb care are ca scop executarea diverselor finisaje (de obicei pentru exterior, caz in care finisajele pe baza de ipsos sunt prohibite, din cauza proastei comportari a acestuia in prezenta apei).
Apa care intra in compozitia betonului are rolul ca, in reactie cu cimentul, sa formeze „laptele de ciment”, care de fapt este un gel iar prin cristalizare rezulta o masa solida. Cand acest lucru incepe se spune ca betonul a „intrat in priza” care poate fi intarziata prin amestecarea continua si energica a betonului (acesta este motivul pentru care cuvele cifelor de beton se invart). Odata demarata intarirea, „intrarea in priza”, acest proces este ireversibil si continua practic la nesfarsit in prezenta factorilor favorabili. Se considera totusi ca betonul a ajuns la maturitate dupa 28 de zile, pentru simplificare, atunci betonul atingand rezistenta de calcul.
Agregatele, roci naturale de diverse dimensiuni, plecand de la nisip fin si pana la bolovani, au cea mai mare proportie in masa betonului. Se poate considera betonul ca fiind un amestec teoretic omogen de sfere, cele mai mici fiind intercalate printre cele mari, cele mai mari fiind pietrisul, cele mici nisipul, iar cele mai mici particulele de ciment, care au si rolul de liant, de matrice de rezistenta. Natura si forma agregatelor determina in mare masura rezistenta betonului si gradul acestuia de lucrabilitate. Este necesar ca dupa turnarea betonului acesta sa fie omgenizat cat mai bine pentru indepartarea aerului din structura sa. Eliminarea totala a aerului este imposibila dar se urmareste un cat mai mic procent de aer in beton. Omogenizarea se face prin vibrarea betonului folosind vibratoare electrice sau prin baterea cofrajelor cu ciocane de lemn. Aceasta ultima procedura se aplica doar pentru constructii de mica importanta, negarantand rezultate optime.
Un fenomen negativ care poate aparea este cel de segregare a elementelor. Un beton segregat este de calitate inferioara, chiar daca s-a respectat reteta si procentul elementelor din compozitie. Segregarea se prezinta in sectiunea betonului ca zone in care agregatele mari sunt concentrate excesiv, de obicei in partea de jos, iar cele mici in partea superioara. Acest fenomen se poate produce din cauza unei vibrari excesive sau in cazul in care betonul este turnat de la o inaltime prea mare. Trebuie acordata atentiei si impiedicarii pierderii laptelui din ciment din beton, pierdere datorata cofrajelor defectuos executate cu zone neetanse.
Betonul ciclopian
Este un beton aparte, foarte dificil, daca nu chiar imposibil de incadrat si evaluat ca apartinand unei marci sau clase. Este un beton in compozitia caruia s-au inglobat, la turnare, diverse alte materiale compatibile cu acesta. Dintre aceste materiale amintim: rocile de mari dimensiuni, pietre, caramizi, bucati de beton mai vechi, deja intarit. Acest tip de beton are ca scop in primul rand economia. Este total contraindicat a se folosi in elementele structurale, dar isi poate gasi cu succes locul in cazul betoanelor de umplutura (rampe) pentru betoanele folosite la fundarea elementelor de importanta relativ redusa (garaje, garduri, soproane). Este recomandat ca, in cazul folosirii acestui tip de beton, sa spalati si sa curatati foarte bine elemente cu volum mare introduse in masa betonului.
Observatii:
-apa care se foloseste in compozitia betonului trebuie sa fie pe cat posibil curata. Chiar daca nu potabila, trebuie sa aiba un continut cat mai mic de saruri si alte impuritati. Este cu desavarsire interzisa folosirea apei de mare sau a celei puternic infestate.

Sa invatam tehnologie

Cum alegi varianta de fundatie

1.Sapatura generala

Sa invatam tehnologie

Avantajele in acest caz sunt destul de multe. Se va lucra mult mai curat, pentru ca frontul de lucru va fi mult mai mare, muncitorii nefiind incomodati de santuri. Cofragul pentru talpa fundatiei va iesi mult mai drept, deoarece va avea panouri/scandura pe doua laturi. Se va realiza mult mai usor si armatura, muncitorii putand lucra jos, fara a sta sprijiniti pe santuri, riscand astfel sa le darame. Riscul surparii malurilor, cauzate de uscare sau de ploi abundente aproape dispare, maluri din pamant neexistand decat pe lateral, acestea putand fi usor si ieftin protejate cu folie.
Exista insa si dezavantaje. Unul dintre ele fiind necesitatea unei catitati mai mare de material pentru realizarea cofragului. Un altul este scoaterea unei cantitati mult mai mare de pamant (care e adevarat ca se va introduce la loc, insa daca spatiul nu permite depozitarea lui pe parcursul realizariui fundatiei exista o problema). Trebuie acordata si o atentie sporita compactarii cu utilaje specializate a pamantului reintrodus. Daca nu va fi foarte bine realizata compactarea, in timp pot aparea probleme la placa de la parter.

2.Sapatura cu santuri

Sa invatam tehnologie

Principalul ei dezavantaj este ca daca echipa care construieste nu se va misca repede, riscul surparii malurilor sau a unor parti din maluri va fi din ce in ce mai mare odata cu trecerea timpului. Ploile pot avea un efect amplificator foarte mare. Va spun din propria experienta ca odata cazut pamantul, acesta nu mai poate fi scos in totalitate si orice incercare de a curata/spala betonul va avea efecte mai mult inverse. Astfel, daca alegeti aceasta metoda insistati ca primele turnari de beton sa se realizeze imediat dupa sapatura. Daca vrea constructorul sa traga de timp s-o faca mai bine dupa
Avantajul major este acela ca peretii sapaturii pot fi folositi drept cofrag pentru talpa fundatiei, o economisire de material si un motiv in plus ca turnarea betonului sa se realizeze cat mai repede. Si in acest caz, pentru mai multa siguranta, se poate apela la protectia cu folie a malurilor
Normal ca pentru o casa mica nu se justifica o sapatura generala, deoarece adancimea fundatiei este mica, la fel ca si cantitatea de beton, ceea ce conduce la o executie rapida si de complexitate redusa. Problema alegerii uneia din cele doua metode se pune in momentul in care exista o adancime mai mare a fundatiei (de exemplu >1.5m), cu armare in talpa etc.
Sfatul meu: mergeti pe varianta CU SANTURI daca sunteti siguri ca lucrarea va evolua repede si ca vremea se anunta favorabila in acea perioada. Altfel cred stresul va fi mai mic cu o sapatura generala cu maluri protejate, caz in care poate sa ninga, poate sa ploua!

Despre betoaneMergi înapoi


Comentarii

comentează

Facebook Comments Plugin Powered byVivacity Infotech Pvt. Ltd.

Imagini

  Imagini. Diverse imagini de la lucrari de fundaţii în anumite stadii de lucru.  Fundatiile sunt elementele din structura unei case care au rolul de a transmite catre terenul de fundare suma incarcarilor (de exploatare si exceptionale) existente la o cladire. Se acorda o deosebita importanta modalitatii de fundare si calculului armaturii si dimensiunilor ei …

View page »