Zidarie

Zidarie.Să învăţăm cum să construim singuri un zid

☃ Paginile pentru constructori → TehnologieArticoleIntrebări

Zidarie.Să învăţăm cum să construim singuri un zid.

 Sint multe de invatat,aici este doar un rezumat.


Sa invatam tehnologie

Tehnologia de lucru a zidariilor din caramida plina

Pentru a se asigura zidăriei conţinutul monolit se întrebuinţează legătura rosturilor, la executarea zidăriei este necesar să se respecte legătura rosturilor în rândurile vecine.
La executarea pereţilor din zidărie se utilizează ca material de legătură mortarul.
Mortarele folosite în construcţii sunt amestecuri bine omogenizate de liant, apă şi agregat mărunt.
La prepararea mortarelor se pot folosi şi anumite adaosuri, ca: plastifianţi, pigmenţi, substanţe impermeabilizatoare, substanţe de reglare a prizei, substanţe active hidraulice etc
După natura lianţilor mortarele obişnuite sunt: pe bază de var, de ciment, de ipsos, de pământuri argiloase; după rezistenţa la compresiune, mortarele pot avea mărcile: M4, M10, M25, M50, M100 (cifrele indicând rezistenţa minimă la compresiune la 28 zile, în daN/cm2). La mortarul M4, rezistenţa se determină la 90 zile şi trebuie să fie de 49 daN/cm2.

Faze de lucru la realizarea zidăriei

trasarea elementelor de zidărie se realizează pe fundaţie pe planşeu, pe ziduri inferioare folosim sfori, dreptare, şabloane, colţare;
întinderea şi nivelarea mortarului;
zidirea cărămizilor;
tăierea;
verificarea orizontalităţii şi verticalităţii la fiecare rând cu dreptarul şi nivela (boloboc);
curăţirea feţelor zidului, de mortarul ieşit din rosturi
Sa invatam tehnologie

Reguli tehnologice la executarea zidăriei de cărămidă

Zidăria se execută în rânduri orizontale pe toată suprafaţa construcţiei;
Zidăria se începe de la colţuri sau de la un gol de uşă sau fereastră;
Întreruperile în timpul zidăriei se lasă în formă de trepte a căror înălţime nu trebuie să depăşească 1 m;
Întreruperile în dreptul capetelor buiandrugilor este interzisă;
Nu se aşează mortar pe ultimul rând;
Primul şi ultimul rând de cărămidă se execută din cărămizi aşezate curmeziş;
Cărămizile înainte de lucrare se udă cu apă;
Compoziţia mortarului este dată în proiect şi trebuie să aibă consistenţă determinată cu conul etalon.

Zidurile portante interioare sau exterioare se dimensionează pe baza condiţiilor de rezistenţă şi stabilitate. Grosimea minimă a zidurilor portante este de 1 cărămidă, iar la exterior se respectă şi dimensiunile de izolare termică.
Pereţii de 1 cărămidă au grosimea de 25 cm pentru cărămidă plină, respectiv de 30 cm pentru cărămidă cu goluri verticale, iar cei de 1 1/2 cărămidă au grosimea de 37,5 cm pentru cărămidă plină şi de 45 cm pentru cărămidă cu goluri verticale. Din punctul de vedere al izolării termice peretele de 37,5 cm grosime din cărămidă plină echivalează cu cel de 30 cm grosime din cărămidă cu goluri verticale. Zidurile de 1/4 cărămidă se utilizează pentru pereţi despărţitori care nu depăşesc înălţimea de 3,50 m sau lungimea de 5 m şi se execută numai din cărămizi întregi, aşe­zate pe muchie şi cu rosturi alternante

Sa invatam tehnologie

Legături în zidării

Legătura zidăriei se asigură prin aşezarea cărămizilor după sistemul de legă­tură la fiecare rând, în acest mod se asigură ca fiecărui rost vertical dintr-un rând să-i corespundă un plin în rândurile învecinate aflate dedesubt şi deasupra.

– legătura în lungime se obţine prin aşezarea de cărămizi în lung deasupra rosturilor verticale; se aplică la zidurile cu grosimi de 1/4 cărămidă şi 1 /2 cărămidă;
Sa invatam tehnologie
– legătura înălţime se obţine prin aşezarea de cărămizi în curmeziş, deasupra rosturilor verticale ; se aplică la zidurile cu grosime de 1 cără­midă;
Sa invatam tehnologie
– legătura în bloc se obţine prin aşezarea de cărămizi în lung deasupra rosturilor verticale ale cărămizilor în curmeziş din rândurile alăturate; se utilizează la pereţi cu grosime de minimum 1 cărămidă;
Sa invatam tehnologie

Pereţii de zidărie se întâlnesc între ei în diverse forme:

-Colţuri, intersecţii, ramificaţii (încrucişări)

La zidăria de cărămidă rosturile au grosimea de 12 mm cele orizontale şi 10mm, cele verticale, în afară de cazuri speciale prevăzute în proiect, ele putând fi mărite până la 15 mm, respectiv 20 mm la zidurile nemodulate.

După poziţie se deosebesc următoarele tipuri de rosturi:

Sa invatam tehnologie
rostul orizontal sau patul, care separă unul de altul rândurile de zidărie
rostul vertical longitudinal care merge de-a lungul peretelui şi desparte zidăria în şiruri
rostul vertical transversal, care intersectează peretele pe direcţia transversală şi separă pe această direcţie cărămizile din fiecare rând.

Ce este zidaria

A zidi este procesul prin care diverse blocuri se aseaza unele peste si ( sau ) unele langa altele formand ziduri. Pentru realizarea acestui proces, in general se foloseste un liant, cel mai des intalnit fiind mortarul pe baza de ciment si var.
Zidaria este cea mai veche si cea mai raspandita metoda de a construi peretii unei case. De-a lungul timpului zidaria a fost folosita la ridicarea piramidelor, apeductelor romane, podurilor si pana in zilele noastre, cand, cu toata diversificarea metodelor de a realiza structura de rezistenta a unei cladiri, inca a ramas o metoda de baza
Blocurile de zidarie
Acestea sunt elementele care confera rezistenta unui perete din zidairie. Dintre materialele folosite amintim: caramida plina arsa sau nearsa, caramida cu goluri de diverse dimensiuni si orientari, piatra naturala, blocheti din beton, chirpici. Diverse incercari au constat in zidaria realizata cu elemente cel putin neobisnuite cum ar fi sticle goale sau anvelope uzate.
Liantul (mortarul)
In zilele noastre cel mai raspandit este cel pe baza de var-ciment si nisip. In trecut s-a folosit pe scara larga mortarul doar cu var-nisip, ulterior datorita comportarii mai bune si rezistentei sporite adaugandu-se si ciment in compozitie. Pentru casele zidite din chirpici se foloseste in general ca liant o pasta obtinuta prin amestecul pamantului galben cu apa si in unele cazuri si cu adaos de var. Citeste mai multe despre mortare AICI.
La realizarea zidariei trebuie acordata o deosebita atentie verticalitatii cat si planeitatii peretelui. La fel de importanta este si asezarea corecta a caramizilor, astfel incat fiecare rand sa fie decalat fata de anteriorul cu exact jumatate de caramida, evitandu-se situatia in care doua rosturi sa se suprapuna pe directie verticala. Odata cu aparitia caramizilor moderne (gen Porotherm) s-a renuntat treptat la zidaria realizata din caramizi pline astfel usurandu-se in mod semnificativ munca de punere in opera, cat si performante sporite ale produsului finit.
Totusi merita amintita si importanta deosebita pe care a avut-o acest tip de material – caramida plina. Este o adevarata arta sa realizezi bolte, arcade, buiandrugi, etc. folosind acest material. Fara sa intram in mai multe detalii, trebuie sa stiti ca toate aceste elemente se realizau imbinand zidaria cu dulgheria, mai intai realizandu-se forme din lemn peste care se asezau caramizile, iar dupa ce mortarul se intarea, aceste forme din lemn erau scoase.
Sculele folosite in procesul de zidire: mistrie, cancioc, nivela, fir cu plumb, ata, cican de cauciuc, ciocan de zidarie fierastrau, polizor unghiular cu disc diamantat.
Dupa terminarea fundatiei si inainte de inceperea zidirii, peste betonul de fundatie trebuie asezat un strat impremeabil, de obicei folosindu-se cartonul bitumat sau diverse membrane. Motivul este de a impiedica apa din fundatie sa urce in zid, lucru care se intampla datorita fenomenului denumit capilaritate.
Un perete se zideste intotdeauna pe toata lungimea sa. Mai exact, daca aveti un perete drept de 20 de metri, zidirea se va face pe toata lungimea lui, evitanduse executarea pe tronsoane deoarece, desi este mai comod poate avea ca rezultat un perete serpuit. Totusi, sunt situatii in care acest lucru nu se poate evita. In acest caz, trebuie ca primele caramizi puse (intre care se intinde ata) sa fie asezate la cele extremitatile zidului pe toata lungimea sa. Odata asezat primul rand, se poate continua zidirea pe segmente.

Sa invatam tehnologie

Cum se execută o zidărie simplă de cărămidă

1.Un perete din cărămidă este o zidărie alcătuită din cărămizi aşezate unele lingă altele, formind rinduri suprapuse în înălţime, legate între ele prin mortar, după întărirea lui obţinandu-se o construcţie rezistentă.
O cărămidă este alcătuită din muchii şi feţe, la care se distinge patul cărămizii, lungul şi latul cărămizii . Ele se pot aşeza pe muchie (cant) şi atunci latul cărămizii este pe verticală, sau se pot aşeza pe lat, în care caz latul cărămizii este pe orizontală ; în acest din urmă caz, cărămizile pot fi aşezate în lung sau în curmeziş .
Fiecare rand de cărămizi este alcătuit din şiruri de cărămizi, care au denumiri în raport cu feţele zidăriei : şir exterior care cuprinde faţa exterioară, un şir interior care cuprinde faţa interioară şi între ele un şir de umplutură . Spaţiile dintre cărămizi poartă denumirea de rosturi, care, după poziţia lor în zidărie, pot fi rosturi orizontale, rosturi verticale sau rosturi transversale . După felul cum sunt executate, rosturile pot fi în formă plină, cand sunt umplute cu mortar cel puţin pană la faţa zidăriei, sau în forma goală cand nu sunt umplute pană la faţa zidăriei, fiind concave sau teşite.
Zidăriile simple alcătuite din cărămizi se pot realiza, în funcţie de grosimea randului, în următoarele tipuri :
-Zidărie de 1/4 cărămidă, care are pe rand un singur şir de cărămizi aşezate pe cant simplu .
-Zidărie de l/2 cărămidă, care are pe rand un singur şir de cărămizi aşezate în lung .
se nivelează cu mistria, după care se trece la zidirea cărămizilor .
După realizarea primului rand de cărămizi, se reia zidirea următorului rand prin întinderea mortarului pe cărămizile aşezate anterior.
-Zidărie de 1 cărămidă, care are pe rand două şiruri de cărămizi aşezate în lung, sau un şir de cărămizi aşezate în curmeziş
-Zidărie de 1 1/2 cărămidă, care are pe rand un şir de cărămizi aşezate în lung şi un şir aşezate în curmeziş
-Zidărie de 2 cărămizi, care are pe rand două şiruri de cărămizi aşezate în curmeziş, sau două şiruri de cărămizi aşezate în lung şi un şir de cărămizi aşezate în curmeziş .
In mod curent, pentru zidării simple şi uşoare se folosesc tipurile de zidării de la 1/4 pană la 1 cărămidă, pe grosimea randului.
2. Cum se execută o zidărie simplă de cărămidă
înainte de zidirea cărămizilor, pe fundaţia de beton sau pe plan-; seu se trasează poziţia peretelui care trebuie zidit. După acest trasaj se toarnă mortarul, preparat anterior, cu ajutorul unui cancioc, apoi se niveleaza cu mistria, dupa care se trece la zidirea caramizilor.
In cazul cand zidirea cărămizilor se face cu ajutorul mistriei, se pune mortarul pe latul cărămizii ce urmează a fi zidită, pentru formarea rostului vertical, se aşază cărămida pe mortar, se andeasă bine şi se împinge cu mana spre latul celei zidite anterior, iar cand a ajuns în poziţia respectivă se loveşte uşor cu minerul mistriei.
In final, se indepărtează excesul de mortar ieşit din rosturi şi se curăţă faţa zidăriei cu ajutorul mistriei .
In cazul cand zidirea cărămizilor se face fără mistrie, se ţine cu mana cărămida ce urmează să fie zidită, înclinată în faţă spre stratul de mortar şi cu latul cărămizii se adună o parte din mortar, apoi se impinge către latul opus al cărămizii zidită anterior. După aceea se aşază cărămida în poziţie orizontală, se presează în mortar, se împinge spre cea zidită, pană se obţine rostul vertical de dimensiunea normală şi în final se apasă cu putere pe (supraf aţa cărămizii în mortar cu ambele maini pentru fixarea ei definitivă.
Zidirea cărămizilor se mai poate face, luand cate două cărămizi în acelaşi timp cu ambele mîini, folosind aceeaşi tehnologie de zidire ca cea de mai sus. In acest caz, mortarul folosit la zidirea cărămizilor trebuie să fie suficient de plastic pentru a putea fi împins uşor cu latul cărămizii, care se face de regulă la 5—6 cm distanţă faţă de cea zidită anterior.
Aplicarea mortarului pentru zidirea şirului de cărămizi în lung se face în fîşii de 7—8 cm lăţime, cu o grosime la mijloc de 2,5—3 CM.
Pentru zidirea şirului de cărămizi în curmeziş se face în fîşil de 20—22 cm lăţime, cu aceeaşi grosime ca mai sus.Pentru a asigura orizontalitatea şi verticalitatea zidăriei, după zidirea primelor randuri de cărămizi, se zidesc la cele două capste ale peretelui, pe o porţiune scurtă, citeva randuri în devans, care să constituie reper de colţ. Intre acestea se întinde o sfoară de fiecare dată cand se face zidirea cărămizilor intre reperele de colţ, aşezandu-se cu muchia lor superioară după sfoara întinsă. Întinderea sforii se face în mod obişnuit la fiecare rand cu cite un cui înfipt în mortarul din rost si menţinută în poziţie corectă cu muchia unei cărămizi .
La executarea zidirii unui perete de cărămidă trebuie să se ţină seama de o serie de reguli tehnologice, din care se menţionează:
-înainte de punerea cărămizilor în lucrare, se vor uda bine cu apă, iar pe timp călduros udarea lor se va face din abundenţă.
-Primul şi ultimul rand de cărămidă se zidesc cu cărămizi aşezate în curmeziş.
-Zidăria se execută în randuri perfect orizontale, pentru a so asigura o încărcare uniformă pe toată lungimea ei.
-La întreruperea lucrului nu este permis să se toarne mortar peste ultimul rand zidit, deoarece mortarul se întăreşte şi nu mai face aderenţă cu cărămida la reluarea lucrului.
-Rosturile trebuie umplute pe toată lungimea lor, iar în cazul cand zidăria urmează să fie tencuită rosturile se lasă neumplute pe o adincime de 1—1,5 cm de la faţa exterioară, pentru ca tencuiala să adere mai bine pe suprafaţa zidăriei.

Cum se execută o zidărie

Atentie la cum ziditi

Diferentele de ordin estetic sunt atat de mari si evidente incat nu vreau sa le comentez. As vrea insa sa atrag atentia ca o zidarie atat de prost executata poate reduce semnificativ eficienta zidului, atat din punct de vedere termic, cat si al rezistentei si al sigurantei in caz de seism, pentru ca imi vine greu sa cred ca un zidar care a asezat caramida asa cum arata in fotografia de mai jos si care a uitat (sau nu a vrut/stiut) sa bage mortar intre caramizi, a avut de fapt grija sa aseze elemente de armare din doua in doua sau macar din trei in trei randuri de caramida. Iar pe considerentul “se astupa la tencuiala” putem merge mai departe la celelalte maxime de santier “o tencuiala stramba se scoate din tinci sau glet” …apoi “un glet dat prost se scoate din slefuit” …mai departe “un slefuit prost se scoate din var” si, la final, “daca n-a iesit bine nici la var, asezam mobila pe peretele ala”.
Nu stiu daca e bine sau rau sa puneti un mare accent pe astfel de lucruri, eu unul pun, insa ceea ce nu pot sa inteleg este cum se face ca un lucru ca ziditul, care este prezentat ca fiind asa de simplu si frumos de catre constructori, poate fi executat uneori atat de prost si cu atata nepasare

Zidarie buna

Zidarie gresita

Se vede graba sau nestiinta meseriasului,incercati sa nu aveti o zidarie asa.

Zidarie rea

Liantul,materialul de legatura intre caramizi

In zilele noastre cel mai raspandit este cel pe baza de var-ciment si nisip. In trecut s-a folosit pe scara larga mortarul doar cu var-nisip, ulterior datorita comportarii mai bune si rezistentei sporite adaugandu-se si ciment in compozitie. Pentru casele zidite din chirpici se foloseste in general ca liant o pasta obtinuta prin amestecul pamantului galben cu apa si in unele cazuri si cu adaos de var. Citeste mai multe despre mortare AICI.
La realizarea zidariei trebuie acordata o deosebita atentie verticalitatii cat si planeitatii peretelui. La fel de importanta este si asezarea corecta a caramizilor, astfel incat fiecare rand sa fie decalat fata de anteriorul cu exact jumatate de caramida, evitandu-se situatia in care doua rosturi sa se suprapuna pe directie verticala. Odata cu aparitia caramizilor moderne (gen Porotherm) s-a renuntat treptat la zidaria realizata din caramizi pline astfel usurandu-se in mod semnificativ munca de punere in opera, cat si performante sporite ale produsului finit.
Totusi merita amintita si importanta deosebita pe care a avut-o acest tip de material – caramida plina. Este o adevarata arta sa realizezi bolte, arcade, buiandrugi, etc. folosind acest material. Fara sa intram in mai multe detalii, trebuie sa stiti ca toate aceste elemente se realizau imbinand zidaria cu dulgheria, mai intai realizandu-se forme din lemn peste care se asezau caramizile, iar dupa ce mortarul se intarea, aceste forme din lemn erau scoase.
Sculele folosite in procesul de zidire: mistrie, cancioc, nivela, fir cu plumb, ata, cican de cauciuc, ciocan de zidarie fierastrau, polizor unghiular cu disc diamantat.
Dupa terminarea fundatiei si inainte de inceperea zidirii, peste betonul de fundatie trebuie asezat un strat impremeabil, de obicei folosindu-se cartonul bitumat sau diverse membrane. Motivul este de a impiedica apa din fundatie sa urce in zid, lucru care se intampla datorita fenomenului denumit capilaritate.
Un perete se zideste intotdeauna pe toata lungimea sa. Mai exact, daca aveti un perete drept de 20 de metri, zidirea se va face pe toata lungimea lui, evitanduse executarea pe tronsoane deoarece, desi este mai comod poate avea ca rezultat un perete serpuit. Totusi, sunt situatii in care acest lucru nu se poate evita. In acest caz, trebuie ca primele caramizi puse (intre care se intinde ata) sa fie asezate la cele extremitatile zidului pe toata lungimea sa. Odata asezat primul rand, se poate continua zidirea pe segmente.

Executarea Zidariilor din Piatra Naturala

Sa invatam tehnologie

Materiale

Materialele utilizate pentru acest tip de lucrări sunt: piatra bruta sau prelucrata, mortarele si armaturile (termen cu care defineşte totalitatea elementelor din otel inglobate in zidărie).

A.Piatra

a.La executarea zidăriilor se va folosi piatra provenita din roci cu structura-omogena, compacta cu granule bine cimentate, avind o aderenta buna cu mortarul.
b.Piatra trebuie sa fie rezistenta la compresiune, la uzura, la inghet – dezgheţ si la agenţii chimici externi.
c.Nu se admite folosirea pietrei din roci argiloase sau marnoase.
d.Piatra trebuie sa fie dura, negeliva, prezentind muchii vii la cioplire si dind un sunet clar la lovire cu ciocanul; mi se admit crăpaturi, zone alterate sau cuiburi de materii minerale inglobate care se dezagreaga uşor.

B.Mortarul

a.Mortarele folosite la executarea zidăriei trebuie sa îndeplinească condiţiile tehnice prevăzute in STAS 1030-85 „Mortare obişnuite pentru zidărie si tencuieli. Clasificare si condiţii tehnice si „Instrucţiunile tehnice CI7-82”
b.Mărcile mortarelor pentru diferite tipuri de zidărie din piatra naturala sunt prevăzute in documentaţii si trebuie respectate.
Ele trebuie sa fie omogene, lucrabile si sa nu segrege in timpul transportului sau lucrului.
c.Nu este permisa folosirea mortarelor vechi care au inceput sa se intareasca si nu se admite amestecarea lor cu mortare proaspăt preparate.
d.Durata de punere in lucrare a mortarelor este de:
– pina la 12 ore pentru cele de var
– pina la 1 ora pentru cele de ciment si ciment – var
e.Apa pentru preparare sau adaos la mortare va fi potabila.

C. Armaturi

a.Armaturile din otel la zidarii sunt utilizate pentru legaturi (scoabe, dornuri, placi in coada de rindunica, tiranti, etc) si ca armaturi propriu-zise la zidatriile mixte din piatra si beton armat. Metalul din care se executa legaturile se aleg după natura rocii:
-pentru roci vulcanice si calcaroase: otel
-pentru marmura: bronz, alama sau otel galvanizat
b.Piesele metalice de legătura vor fi bine fixate cu mortar gros de ciment, in găuri anume făcute.

Sa invatam tehnologie

Pregatirea lucrării

a.îndeplinirea tuturor condiţiilor prealabile cuprinse la paragraful 4.
b.Curăţirea gropilor de fundaţii si a suprafeţelor care vor veni in contact cu zidăria.
c.Verificarea sprijinirilor, schelelor si cofrajelor.
d.Trasarea in plan si materializarea reperelor de profil

Tehnologia de execuţie.

După forma, dimensiunile, gradul de prelucrare si modelul de aşezare a pietrelor in lucrare, pot fi alcătuite următoarele feluri de zidarii:
– din piatra bruta;
– din piatra prelucrata (cioplita, moloane, poligonale)
– mixte

I.Zidarii din piatra bruta

a.Ţesătura pietrelor trebuie sa fie făcuta in toata masa zidăriei, atit la fata văzuta cit si in grosime. In acest scop se vor respecta următoarele indicaţii:
– sa nu se intilneasca mai mult de trei rosturi, intr-un punct, atit pe o fata cit si pe alta a zidăriei
– rosturile verticale sa nu fie intr-o linie continua, ci la fiecare rost vertical dintr-un rind sa corespunda un plin in rindul următor.
– la zidăria uscata pietrele se vor aşeza in straturi de aceiaşi grosime, fiecare piatra se va potrivi cit mai bine in golul lăsat de cele pe care se reazama, cautind a se realiza suprafeţe de contact cit mai mari posibile.
– la zidăriile legate cu mortar rosturile trebuie sa fie bine umplute, pietrele trebuind sa rezeme unele pe altele numai prin intermediul mortarului pentru a nu se crea puncte fixe in loc de suprafeţe de reazem in zidărie.
b.Grosimea zidurilor portante din piatra bruta de cariera sau bolovani de riu va fi de cel puţin 60 cm pentru cele cu o singura fata văzuta si de 50 cm pentru cele cu doua fete văzute.
c.In vederea executării zidăriei cu mortar de ciment, care va fi de cel puţin marca M 25-2, pietrele se curata de pamint si parti alterate si se uda cu apa.Grosimea stratului de mortar trebuie sa fie de 2-5 cm. La fiecare 1 -2 m pe inaltime se va introduce un rind de pietre mai mari si mai regulate. Intre aceste rinduri rosturile orizontale pot sa nu fie orizontale. Rosturile verticale vor fi decalate cu cel puţin 10 cm. Pietrele de la fata văzuta vor avea cozile de lungimi diferite alternind pe verticala si pe orizontala. Pietrele de la colturi vor fi mai mari si vor fi cioplite ca sa prezinte doua fete plane, normale intre ele.
d.Legaturile dintre ziduri la colturi si încrucişări se vor face astfel: la unul din pereţi se executa un rind conţinu si se intrerupe la cel de-al doilea perete; rindul următor se executa conţinu la al doilea perete si se intrerupe la primul si asa mai departe.
e.Fata superioara a zidăriilor de sprijin vor avea o panta de cel puţin 1/5. Cind fructul zidului de sprijin are fructul exterior peste 15°, straturile de zidărie vor fi orientate normal pe fata văzuta Coronamentul zidului de sprijin va fi alcătuit din blocuri de dimensiuni mici cioplite cit mai regulat provenite din roca rezistenta la acţiunea agenţilor atmosferici.
f.La pereţii subsolurilor zidăria se executa in săpătura taluzată daca urmează sa se aplice izolaţie hidrofuga. Cind pereţii subsolurilor se căptuşesc cu cărămida, captusirea se facă cu 1/2 cărămida, iar la fiecare 4-6 asize de cărămida pusa in lung se prevede cite o asiza de cărămida pe lat. Golurile de usi si ferestre se căptuşesc cu cărămida.
g.Bolţile si arcele se executa in cofraje. înainte de a se incepe zidăria, se uda bine suprafaţa cofrajului, apoi se aşterne pe fundul cofrajului, un strat mai gros de mortar, in care se indeasa boltarii pina cind mortarul se ridica printre rosturi care se completează apoi cu mortar. Zidăria se face de la naşteri spre cheie, pietrele de la cheie introducindu-se forţat.
h.Pereurile se executa după aplanarea si compactarea terenului, pe un strat de nisip de 5 cm grosime in care se indeasa piatra bruta, bine udata, rosturile se umplu cu mortar, apoi pereul se bate cu maiul de lemn inainte ca mortarul sa se intareasca suprafaţa pereului trebuie protejata contra uscării prin udare timp de 3 zile si prin acoperire timp de 7 zile.
i.Toate fetele văzute ale zidăriilor din piatra naturala se rostuiesc cu mortar de
ciment cu dozaj de 600 Kg ciment la 1 mc de nisip. 9.3.2.Zidarii din piatra prelucrata.

II.Zidarii din piatra cioplita

a.Se executa din pietre de cariera care in prealabil au fost cioplite. Fata văzuta va fi cioplita din gros, avind muchii vii cit mai paralele. Pe fetele laterale, blocurile vor fi cioplite din ciocan, la echer pe o distanta de 3-7 cm in adincime.
b.Zidariile de piatra cioplita vor fi lucrate cu rosturi orizontale continui si
rosturi verticale întrerupte cu ţesătura normala. Grosimea acestor rosturi va fi dde 1,5-3 cm. La fiecare 2 m inaltime pe toata grosimea zidăriei se va introduce un rind de piatra cioplita.
c.La zidurile, cu o singura fata văzuta, se va putea face numai parametrul din piatra cioplita iar spatele din piatra bruta.
La zidurile cu 2 fete văzute se va păstra corespondenta rindurilor.
d.Se pot executa zidarii in asa fel incit unele pietre din fata văzuta sa fie puse in picioare, avind rosturile orizontale cit si cele verticale intrerupte. Coincidenta rosturilor verticale poate fi pe inaltimea a cel mult doua rinduri. La fiecare 2 m inaltime se va executa obligatoriu un rost orizontal conţinu. Acest fel de zidărie poarta numele de zidărie moderna.

Sa invatam tehnologie

III.Zidarii din moloane, moloane poligonale si piatra de talie.

a.Zidăriile de moloane sunt alcătuite din moloane avind o fata dreptunghiulara lucrata regulat (parament) iar cele 4 fete laterale lucrate regulat la echer pe o adincime de 3-7 cm, sau cu ambele fete văzute lucrate regulat. Fetele văzute se vor prelucra prin spituire din gros, spituire fin, buceardare. raschetare, cu chenar sau bosaje, anterior sau după executarea zidăriei, conform proiectului de execuţie.
b.Rosturile acestor zidarii vor fi egale si cit mai subţiri, rostuirea executinduse cu mortar M600-Z.
c.Zidăria din piatra prelucrata cu aspect de mozaic trebuie sa îndeplinească condiţiile celorlalte zidarii descrise anterior, diferenţa fiind data de forma fetei văzute care in acest caz este poligonala – peste 5 loturi.

IV.Zidarii din piatra de talie

a.Sunt alcătuite din blocuri paralelipipedice la care cel puţin o dimensiune are 70 cm. Muchiile pietrelorvor fi vii si intregi.
Raportul dintre lungime si inaltime, in funcţie de rocele utilizate, nu trebuie sa depăşească valorile: granit 5, marna 4, gresii si calcare dure 2.
b.Aparaiajul acestor zidarii va fi cel stabilit in desenele de execuţie, astfel ca sa se respecte regulile de legătura obişnuite ca la orice zidărie. Grosimea rosturilor va fi 2-5 mm iar martorul întrebuinţat de marca M100-Z.
c.Zidariile din piatra de talie puternic solicitate se vor lega cu legaturi metalice sau prin imbinarea pietrelor de forme speciale.

V.Zidarii mixte

a.Zidăriile mixte se executa cu piatra de talie la parament si piatra cioplita in spate cu legaturi metalice alternante pe vertcala si orizontala. Legaturile se pun la distante de 1 m sau cel puţin 3 rinduri pe verticala si la 1,5 – 2 m pe orizontala.
b.La fiecare 2 m pina la 4 m pe verticala se va introduce un rind numai din piatra de talie pe toata lungimea zidului.

Sa invatam tehnologie

BCA beton celular autoclavizat

Unul dintre cele mai populare materiale de constructii din Romania este betonul celular autoclavizat – BCA. Avantajele constructiilor cu BCA sunt trei majore si mai multe minore. Primul avantaj major este legat de faptul ca produsul BCA este unul natural (in compozitia chimica intra nisip, apa, ciment (calcar calcinat, tehnologie orizontala), var (calcar calcinat, tehnologie verticala). Al doilea avantaj este legat de faptul ca folosind BCA cu grosimea (latimea) de 30 cm datorita ratei de perderi termice mici nu mai necesita termoizolatie (economie de cel putin 12 euro/mp de izolatie). Al treilea avantaj este legat de manopera (mai putine blocuri de manipulat si mai usoare decat caramida clasica).
In general, BCA-ul se livreaza paletizat pe santier, se poate ridica la inaltime cu macara sau lift (sub 1500 kg pe palet) si se lucreaza pe post de adeziv cu mortar in pat . Poate fi taiat cu scule simple (flex sau vulpe cu cap videa).

Izolatia termica, rezistenta la foc sau rezistenta la cutremure sunt caracteristici importante ale sistemelor din BCA. Daca se foloseste BCA modern, nu mai este necesara termoizolatie suplimentara, datorita excelentei capacitatii proprii de izolare termica. Astfel peretii „respira”, oferind un climat interior optim prin absorbtia umezelii si prevenirea aparitiei condensului si protejeaza in acelasi timp climatul interior de frigul sau caldura din exterior. Acest avantaj se traduce in mod direct in beneficii din punct de vedere al economisirii financiare. BCA-ul contine un numar foarte mare de pori de aer minusculi, avand ca urmare o densitate scazuta si impiedicand transferul termic in exces. Blocurile de BCA nu absorb apa in profunzime si nu isi modifica in timp proprietatile mecanice si termoizolante. De asemenea, conductivitatea termica este la fel de scazuta in orice directie a blocului de zidarie.

Pentru a putea obtine un perete de calitate superioara, trebuie ca pe langa zidarie sa folosim si un mortar adecvat. Daca pana acum vorbeam de un strat de mortar de 2 cm, astazi putem realiza un strat de 10 ori mai subtire, cuprins intre 1 si 3 mm., in cazul folosirii unui BCA de calitate. Astfel, rezistenta termica a peretelui creste semnificativ si de asemenea vom avea un perete mai usor si mai rezistent folosind o cantitate mult redusa de mortar. Mortarul in pat subtire prezinta o serie de avantaje, atat din punct de vedere al modului de lucru, cat si si din punct de vedere mecanic si economic: aderenta deosebita pe suprafete, viteza de inaintare a lucrarii, reducerea pierderilor de energie termica ce apar la folosirea mortarelor obisnuite, aspect ingrijit al zidariei si suprafete de pereti mult mai plane si consum pe metru cub mult mai redus in comparatie cu mortarele obisnuite.

Etapele principale in prelucrarea si punerea in opera a blocurilor de zidarie sunt standard, indiferent de BCA-ul ales. Primul pas este realizarea amestecului de mortar in pat subtire. Se aseaza primul rand de BCA. Mortarul folosit pentru primul rand de zidarie va fi unul normal, va avea o grosie de 1 cm peste nivelul celui mai inalt punct determinat al fundatiei. Acuratetea cu care primul rand de zidarie este realizat va influenta construirea intregului perete. Ca urmare, orice denivelari trebuie inlaturate cu ajutorul unei rindele pentru BCA sau raspel. Praful rezultat in urma slefuirii trebuie indepartat inainte de aplicarea unui nou strat de mortar. Se taie blocurile de BCA la dimensiunea potrivita daca sete cazul cu ajutorul unui ferastrau cu lama vidia. Zidirea, incepand cu cel de-al doilea rand de BCA, se va realiza folosind mortar in pat subtire. Pentru aplicarea acestuia se va folosi o mistrie dintata speciala, care are ca rezultat folosirea rationala a materialului si o aplicare ingrijita, fara pierderi.

De regula BCA-ul reprezinta intre doi si patru la suta din costul unei cladiri (adica pentru exemplificare, o casa de 150 mp utili care costa cam 800 de euro/mp construit are un cost total de aproximativ 120.000 euro (pret teren inclus). Pentru acest tip de casa sunt necesari 40 mc. de BCA care costa astazi 2.600 euro.

Sa invatam tehnologie

Avantaje si dezavantaje pentru sisteme de zidarie

MATERIALE DE CONSTRUCTII; BCA; BCU; CARAMIDA
BCA-ul – avantajele si dezavantajele lui.

Zidurile construite cu BCA(Beton Celular Autoclavizat) asigura singure termoizolatia necesara, nemaifiind nevoie de materiale suplimentare
•se executa rapid zidaria; dimensiunile unei bucati de BCA echivaleaza cu 10 caramizi standard
•BCA-ul este material productiv, fiind masiv dar usor poate fi pus in opera cu consum redus de manopera si mortar
•fiind un material complet mineral este ignifug. Limitele de rezistenta la foc a elementelor din BCA sunt in conformitate cu prevederile STAS 7771/1981 * BCA-ul este un material ecologic, nu este toxic, nu polueaza mediul inconjurator
•produsele din BCA au caracteristici fono-absorbante deosebite; asigura o izolatie fonica mai buna comparativ cu alte materiale pentru constructii * BCA-ul permite realizarea de finisaje variate
•produsele din BCA au absorbtie redusa de apa si prezinta o rezistenta ridicata la cicluri succesive înghet-dezghet * operatii ulterioare ca taierea, gaurirea, frezare, realizarea instalatiilor îngropate în zid, se realizeaza cu usurinta si ieftin, fara ca blocul sa fie spart
•avand coeficient de conductivitate termica mic, pierderea de caldura din interiorul cladirilor executate din BCA, catre exterior este redusa
•fiind material executat cu diferite clase de rezistenta se poate folosi combinatia optima dintre capacitatea de termoizolatie, rezistenta la compresiune si grosimea zidurilor
•cladirile din BCA asigura un climat placut si maximum de confort prin eliminarea riscului aparitiei condensului – sunt racoroase vara si calduroase iarna
•dimensiunile variate facilitează simplificarea proiectarii – se realizeaza toate tipurile de zidarie
•material cu capacitate termoizolanta buna chiar in cazul unor pereti subtiri, ignifug si izolant fonic, conduce la reducerea costului final al lucrarii
•prezinta siguranta la manipulare si transport, datorita livrarii pachetizat, paletizat si infoliat in folie termocontractibila.
•ca dezavantaj, structura de rezistenta a casei nu va avea ca suport zidaria din BCA ci cadrele, centurile si samburii din beton armat. BCA-ul nu are decat rolul de a umple golurile dintre acestea. Datorita acestui fapt (a gradului crescut de armare) se maresc mult costurile de constructie ajungand aproape de pretul unei constructii din caramida.

BCU(Beton Celular Usor)

Se utilizeaza la realizarea peretilor exteriori si interiori neportanti, pentru orice tip de constructii civile sau industriale. Peretii pot fi realizati prin turnare directa in cofraj (monolit) sau din caramizi (blocuri de zidarie). BCU este ecologic, este mai bun izolator termic decat BCA, nu are influente negative asupra mediului, nu este radioactiv, nu prezinta combustivitate. In afara avantajului major al pretului mic de productie, care-l face extrem de competitiv fata de BCA, exista alte cateva caracteristici tehnice, care fac din BCU un material de constructii foarte cerut pe piata: – coeficientul de conductivitate termica este mai mic decat la BCA (gradul de izolare termica a unei cladiri din BCU este mai mare decat la orice alt material de zidarie). – absorbtia de apa este foarte mica. – tencuire rapida si ferma (amorsa de la BCA nu mai este necesara deoarece cimentul din mortarul de tencuiala adera perfect la cimentul din caramida de BCU), – lipsa oricarei substante considerate radioactiva sau nociva fata de mediu, – greutate mica a zidariei, etc. Datorita fluiditatii mari la turnare se pot obtine elemente de zidarie cu forme diverse, atat nut-feder cat si LEGO, acestea eliminand mortarul de zidarie, considerat punte de transfer termic intre interiorul si exteriorul cladirii. De asemenea, se pot fabrica elemente armate pentru garduri, cu decoratiuni diverse, elemente pentru gratarele de gradina, pavele pentru trafic usor, elemente de drenare a apei, diverse alte elemente decorative, etc. Avantajele BCU (Beton Celular Usor) – este mai ieftin cu 40-50% decat BCA – zidurile construite cu BCU asigura singure termoizolatia necesara, nemaifiind nevoie de materiale suplimentare – zidaria se executa rapid, dimensiunile unei bucati de BCU echivaland cu 10 caramizi standard – BCU-ul este un material productiv; fiind masiv si usor, el poate fi pus in opera cu consum redus de manopera si mortar – BCU-ul este un material ecologic, nu este toxic si nu polueaza mediul inconjurator – produsele din BCU au caracteristici fono-absorbante deosebite; ele asigura o izolatie fonica mult mai buna comparativ cu alte materiale de constructii – BCU-ul permite realizarea de finisaje variate – produsele din BCU au absorbtie redusa de apa si prezinta o rezistenta ridicata la cicluri succesive inghet-dezghet – operatiile ulterioare de taiere, gaurire, frezare pentru realizarea instalatiilor ingropate in zid, se realizeaza cu usurinta si costuri minime, fara ca blocul sa fie spart – avand coeficient de conductivitate termica mic (mai mic decat la BCA), pierderile de caldura, in cazul cladirilor executate din BCU, sunt reduse – cladirile din BCU asigura un climat placut si maximum de confort prin eliminarea riscului aparitiei condensului – sunt racoroase vara si calduroase iarna – formele si dimensiunile variate ale blocurilor de BCU faciliteaza simplificarea proiectarii – materialul are o capacitate termoizolanta buna, chiar in cazul unor pereti subtiri; este ignifug si izolant fonic, conducand astfel la reducerea costului final al lucrarii. Dezavantaje – deoarece elementele confectionate din BCU au o duritate mai redusa, acest material (ca si BCA-ul) nu poate fi utilizat pentru construirea peretilor portanti. In acest caz, se va realiza o structura de rezistenta din beton, care va sustine peretii si eventual nivelurile superioare ale constructiei. Pentru o documentare mai amanuntita accesati – www.fotonbcu.ro Aplicatii – BCU-ul este foarte potrivit pentru realizarea unor constructii de mici dimensiuni (pentru care nu este nevoie de structura de rezistenta), precum: garaje, magazii, chioscuri etc. – se pot realiza de asemenea mansarde sau suprainaltari peste care nu apasa o sarcina grea, fara a mai fi nevoie de structura de rezistenta. – o aplicatie deosebita este cea a turnarii sapelor autonivelante de termoizolatie, atat pe terasele exterioare cat si intre nivelele unei cladiri. Aceste sape pot fi apoi hidroizolate (in cazul teraselor exterioare) sau pot constitui suportul ideal pentru parchet, gresie, mozaic, etc. -BCU-ul il puteti produce chiar acasa cu ajutorul unui utilaj de injectat spumogen si a doua betoniere,obtinand astfel o economie de aproape 50% fata de pretul de depozit. Utilaje BCU puteti vedea accesand http://www.bunulgospodar.ro

CARAMIDA Realizata din argila arsa

Aceasta a fost dezvoltata în timp astfel încât în prezent avem la dispozitie o mare varietate de tipuri de blocuri ceramice, numite uneori termoblocuri sau caramida eficienta. Blocurile de zidarie relizate din diferite forme si marimi de produse creamice se clasifica în mod curent în: caramizi pline, caramizi si blocuri cu gauri verticale si caramizi si blocuri cu goluri orizontale. Blocurile de zidarie de tip blocuri cu gauri verticale si blocuri cu gauri orizontale sunt concepute în ideea obtinerii unor densitati aparente mai reduse, pe aceasta baza fiind posibila sporirea dimensiunilor si ca urmare cresterea productivitatii muncii (de exemplu, un bloc de zidarie de 290×240×188 mm este echivalent ca volum cu sase caramizi pline, inclusiv rosturile dintre ele). Simultan, prin prevederea de gauri se urmareste ca folosindu-se calitatile termoizolante ale straturilor de aer închis sa se obtina produse cu conductivitati mai reduse decât cele ale caramizilor pline. Acest avantaj este însa anulat în parte de prezenta mortarului din rosturile zidariei, de umplerea partiala cu mortar a gaurilor, de scaderea capacitatii de acumulare termica a peretelui etc. Daca doriti sa costruiti o casa din caramida, va recomandam blocurile ceramice mari si de buna calitate.Acestea sunt mai scumpe dar, creste viteza de construire si calitatea zidariei, aceste blocuri fiind mai bine executate cu fetele perfect paralele. Peretii rezultati sunt mai drepti si pentru tencuieli se va folosi mai putin material, necesitand si mai putina manopera.De asemenea un aspect important este izolarea termica a cladirii este mult mai buna. * Proprietatile de izolare termica ale caramizilor sunt generate de porozitatea acestora rezultata din tehnologia de fabricatie. Se formeaza un amestec format din argila si rumegus cernut fin. Se da forma caramizii, se usuca si se arde la 1000OC. Când rumegusul este ars complet, în locul lui raman porii care, odata umpluti cu aer, au proprietatea de a izola din punct de vedere termic. Porozitatea blocurilor ceramice si un bun design al întregului sistem reduc pierderile de caldura. * Caramida – pastrator de caldura: un perete de caramida absoarbe energia naturala de la soare si pastreaza, în acelasi timp, caldura emanata din interior, Aceasta caldura este retrimisa în interior, chiar si dupa o perioada mai lunga de timp. Casele din caramida nu se racesc repede în timpul iernii si, de asemenea, raman racoroase în timpul verii.

Sa invatam tehnologie

Acasă             Pagina Mester X             Contact

 

Comentarii

comentează

Facebook Comments Plugin Powered byVivacity Infotech Pvt. Ltd.